LOADING

Type to search

Analiza Diverse Eveniment Opinii Reportaj Semne Special Studiu de caz

Semnele orașelor: Ravenna, prietena femeilor

Irina Tomsa noiembrie 29, 2019
Share

E minunat să vizitezi Ravenna. Este capitala mondială a mozaicului și locul de naștere al artei bizantine. Cu toate astea, orașul are o scară umană: nu te simți atât de mic între ziduri ca la Roma sau Napoli, este armonios, lipsit de stridențe și știe să-ți ofere câte o surpriză frumoasă la fiecare zece pași. Este în același timp tihnit și plin de viață, vechi și foarte tânăr, este cel mai prietenos oraș pe care l-am văzut.

Ruine antice, clădiri bizantine, medievale, renascentiste, biserici micuțe sau grandioase, grădinile suspendate ale lui Byron, romanticul mausoleu al lui Dante, parcuri, monumente, muzee, expoziții – sunt foarte multe minunății într-un oraș destul de mic. Ravenna (fără zona industrială/ portuară și cea metropolitană) este atât de mică încât nu are sens să iei autobuzul decât dacă ieși din oraș; dacă vrei să ajungi din punctul A în punctul B al orașului s-ar putea să ajungi mai repede pe jos decât cu autobuzul care ajunge în cele două puncte pe un traseu mult mai lung la dus decât la întors sau viceversa. Și merită vizitat la pas dacă vrei să descoperi cât mai multe dintre frumusețile lui.

Oricum ai străbate orașul, nu poți să nu descoperi o serie de detalii fascinante. Foarte multe fațade ale clădirilor, de la locuințe particulare la bănci, clădiri de birouri, magazine, frizerii sau cafenele poartă câte un mic mozaic cu decor floral și mesajul ”Ravenna, città amica delle donne”. Florile sunt de fiecare dată altele, dar mesajul și formatul mozaicurilor rămân aceleași. Ca femeie, este emoționant să fii astfel întâmpinată și însoțită peste tot, iar ca bărbat nu poți să nu apreciezi gestul.

”Ravenna, città amica delle donne”. Foto: V.M., 2018

”Ravenna, città amica delle donne”. Foto: V.M., 2018

Un omagiu femeilor și mult mai mult decât atât

Mozaic ”Ravenna, città amica delle donne”. Foto: Irina Tomșa, 2018

Mozaic ”Ravenna, città amica delle donne”. Foto: Irina Tomșa, 2018

”Città amica delle donne” este un proiect care datează din decembrie 2013, inițiat de asociația de voluntari ”Linea Rosa” în colaborare cu Centrul de documentare pentru mozaic din cadrul Muzeului de Artă din Ravenna și Confederația Națională a Artizanatului și a întreprinderilor mici și mijlocii cu scopul de a proteja și a ajuta femeile aflate în dificultate, victime ale violenței, hărțuielilor sexuale și ale abuzurilor de orice fel sau cu probleme fizice, psihice, economice ș.a.

Inițiatorii, susținuți de Consiliul Local (în unanimitate, cu toate partidele politice, caz unic în Italia –precizează site-ul proiectului) au cooptat toți artiștii locali specializați în mozaic pentru a crea aceste mici lucrări de artă care arată atenția pe care o acordă orașul doamnelor aflate în dificultate. Din fondurile obținute din vânzarea plăcuțelor cu mozaic sunt finanțate programe de sprijin pentru femei și copiii lor, inclusiv un adăpost secret unde să stea în siguranță.

Magazin-atelier de mozaicuri din vecinătatea bazilicii San Vitale. Foto: Irina Tomșa, 2018

Magazin-atelier de mozaicuri din vecinătatea bazilicii San Vitale. Foto: Irina Tomșa, 2018

În toate magazinele-ateliere ale mozaicarilor din oraș, dar și în numeroase alte locuri sunt puse în vânzare ”florile Ravennei”, fie deja realizate, fie comercializate separat, cu rama-suport, adezivul, un desen și un săculeț plin de tessere colorate cu care îți poți crea propria compoziție.

Localnicii se bucură să adauge zidului de la intrare o mică decorațiune frumoasă prin care susțin o cauză nobilă și transmit un salut prietenos celor care trec. Turiștii sunt impresionați de generozitatea și delicatețea demersului și vorbesc mai departe despre el și își pot cumpăra un suvenir special din Ravenna, contribuind astfel la notorietatea și fondurile proiectului.

Imagini cu mozaicuri de pe site-ul proiectului: www.cittaamicadelledonne.it.

Imagini cu mozaicuri de pe site-ul proiectului: cittaamicadelledonne.it.

Dimensiunile mici, neostentative și florile frumos colorate ale mozaicurilor le dau o notă de delicatețe, eleganță și discreție, iar rama albă le aduce puritate, seninătate. Ravenna arată întregii lumi că așa trebuie tratată orice femeie și adaugă mesajul ei de prietenie, mișcător plin simplitatea lui.

Am vizitat Ravenna în 2017. Era începutul lui martie și mi s-a părut că toate clădirile au câte un mărțișor în piept. Într-un fel, așa și este. Dar, după cum v-am spus, este mult mai mult decât atât.

Mozaic ”Ravenna, città amica delle donne”. Foto: V.M., 2018

Mozaic ”Ravenna, città amica delle donne”. Foto: V.M., 2018

Și monumentele istorice poartă mesaje de prietenie adresate femeilor. Foto: Irina Tomșa, 2018.

Și monumentele istorice poartă mesaje de prietenie adresate femeilor. Foto: Irina Tomșa, 2018.

Dacă vreți să vedeți mai multe mozaicuri sau să aflați detalii, intrați pe www.womenfriendlycity.org sau www.cittaamicadelledonne.it.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *