LOADING

Type to search

Gravare Tehnic

Noile softuri 3D înviorează semnele routate.

Sign Romania iulie 22, 2007
Share

V-aţi cam săturat de vechiul echipament care abordează numai două dimensiuni? Dacă sunteţi în situaţia de a fi exploatat la maxim capabilităţile de tăiere bidimensionale ale routerului, vă puteţi alinia trendurilor actuale care impun echipamente mai performante, apte să uşureze procesul de lucru şi să furnizeze totodată rezultate spectaculoase. Puteţi adăuga o tuşă proaspată semnelor cu ajutorul noilor softuri 3D.

Care sunt, de fapt, atuurile?
Ce anume ştie să facă în plus un soft de auto-modelare faţă de unul 2D? O mulţime de lucruri.
În primul rând, majoritatea softurilor 2D controlează echipamentul pe una sau două coordonate. Soft-urile 2 1/2D, pe de altă parte, oferă posibilitatea unui control limitat al celei de-a treia axe, de obicei pentru câteva funcţii destul de limitate. Soft-urile 3D oferă libertate deplină de lucru pe cele trei coordonate ale routerului, permiţând o serie amplă de mişcări care asigură obţinerea unor semne limitate doar de imaginaţie.
Majoritatea routerelor prezente pe piaţă sunt capabile să realizeze o şlefuire 3D, însă maniera de lucru este destul de anevoioasă şi complicată. Noile softuri înlătură acest neajuns, fiind capabile să transforme chiar şi un desen 2D într-un semn cu aparenţă 3D, cu aspect sculptat. Ele permit, de asemenea, realizarea unei texturi de fundal foarte realiste, cum ar fi, de exemplu, fibra de lemn. Este adevărat că sablarea poate da rezultate similare, însă atunci când apar în scenă materiale contemporane precum acrylic-ul, polistirenul, aluminiul, softurile 3D pot crea texturi realiste fără ezitări. Rezultatele se pot citi în produse impresionante din punct de vedere vizual, de o calitate ireproşabilă, obţinute din imagini bitmap sau vectoriale.

Beneficii concrete
Pe lângă valoarea incontestabilă a opţiunilor pe care le oferă acest tip de soft, el permite economisirea substanţială a resurselor de timp, dar şi minimizarea costurilor. Odată programat, un astfel de soft gestionează eficient producţia continuă a 100 de semne identice, în timp ce, echipamentele 2D necesită introducerea în producţie a fiecărei lucrări separat.
Asemenea oricărui soft, odată ce a fost creat un template, el poate fi accesat cu uşurinţă oricând, chiar dacă datează de un an sau mai mult timp. Cel mai consistent beneficiu este furnizat de opţiunile de scalare, un semn putând fi creat în dimensiuni diferite prin modificarea simplă a coordonatelor dimensionale. Noua generaţie de routere nu va înlocui niciodată abilitatea artistică a oamenilor, însă le uşurează acestora considerabil efortul depus printr-un plus de eficienţă şi, nu în ultimul rând, profit.
Folosirea acestora elimină totodată şi nevoia folosirii de angajaţi specializaţi, întrucât supravegherea necesară este minimă, aceştia putând fi direcţionaţi către lucrări care implică un aport mai însemnat de operaţii manuale.”

Când realizezi că majoritatea proiectelor importante implică realizarea de tot soiul de elemente neprevăzute şi cu un grad mare de complexitate, îţi dai seama instantaneu cât de inspirat ai fost să cumperi un router” declara managerul unei firme de producţie publicitară. “ În timp ce angajaţii cu experienţă lucrează la realizarea unor elemente ce necesită “ meşteşugăreală”, routerul îşi face treaba fără să-ţi dea emoţii”.

Producătorii
Lucrul în trei dimensiuni este, categoric, mult mai complicat decât cel în două. Cu toate acestea, nu trebuie să vă sperie acest aspect, căci softurile 3D au comenzi şi sisteme de operare similare celor 2D, iar producătorii echipamentelor oferă posibilitatea unor sesiuni de training pentru a înlesni clienţilor obţinerea de performanţe maxime. În prezent există câţiva distribuitori de echipamente de routare şi softuri 3D: Artistic Automation, Gerber, Scanvec Amiable, Techno-Isel si Delcam. Toţi clamează aceleaşi beneficii pentru produsele pe care le păstoresc : rapiditate, acurateţe şi anduranţă.
Artistic Automation, specializată în principal în realizarea de softuri 3D, este părintele programului Model Mill. Scanvec Amiable produce mult mai popularul soft EnRoute 2D şi 2 1/2-D, compania avându-şi originile chiar în producţia publicitară. Model Mill şi EnRoute şi-au unit de curând forţele, în ideea dezvoltării unui produs viitor care se va numi EnRoute 3 şi care promite să fie mult mai performant.

Auto-Carve 3D
Gerber oferă soluţii complete prin softul Auto-Carve 3D. Acesta a devenit o opţiune foarte populară în rândul signmakerilor specializaţi în display-uri POP, aplicaţii care implică gravare, prototipuri sau produse personalizate care necesită modelare 3D. Programul ilustrează foarte bine tehnologia “prismatic lettering” patentată de companie, care permite utilizatorilor să devină rapid specialişti ai metodei.

“Auto-Carve 3D rămâne cea mai noua şi avansată aplicaţie specializată a routerelor Gerber, întrucât furnizează trei soluţii de sculptare distincte: tăiere precisă în orice formă unghiulară (V carving), şanfrenarea canturilor suprafeţelor plane şi sculptarea prismatică (prismatic lettering) a suprafeţelor în relief” susţine cu tărie Sean Childs, Product Managerul de la Gerber.
Gerber Scientific oferă, de asemenea, softul ART Path Routing & Engraving, un program specializat în aplicaţii specifice arhitecturii, care dă posibilitatea celor care nu au mai lucrat vreodată pe un router automat să o facă cu uşurinţă, precizie şi eficienţă. ART Path îşi îndeplineşte foarte precis task-urile dând posibilitatea folosirii unei serii largi de formate (.Al, .EPS, .DXF, .HPGL) pe care se poate interveni fără probleme pentru modificări dimensionale sau alte ajustări de natură creativă.
Softul generează în mod automat căi pentru orice router Gerber. Funcţia “template” oferă posibilitatea utilizatorului să indice adâncimea maximă, adâncimea unui pas şi viteza de tăiere pentru orice tip sau dimensiune dorite. Utilizatorul poate deplasa sau roti orice element component al layout-ului pentru a obţine o folosire optimă a materialului. ART Path este inclus automat la cumpărarea oricărui router Gerber sau poate fi achiziţionat separat, pe când Auto-Carve 3D este vândut separat.

EnRoute
Pe de altă parte, soft-ul EnRoute clamează caracteristici “user-friendly” şi un puternic motor 2D şi 3D. Oricât de complicat ar fi design-ul care trebuie reprodus, EnRoute 3 se va descurca foarte bine în a calcula “toolpath-ul”, spune E.J Nodruft director de vânzări la Scanvec. Programul complet care conţine aplicaţiile 2D şi 3D se vinde la preţul de 5995$.

ArtCAM Pro
Delcam a popularizat intens softul ArtCAM Pro care îşi are originile în industria de fabricare a bijuteriilor. “O reproducere 3D color a semnului poate fi vizualizată şi tipărită în orice moment al lucrului” spune James Booth, manager de produs ArtCAM Pro. Acesta este un avantaj cheie, pentru că se pot vizualiza variante diferite ale aceluiaşi design înaintea intrării în producţie.

ArtCAM Pro versiunea 5.5 a fost lansat la începutul anului şi costă aproximativ 7500$.
Toate aceste software-uri pot creşte calitatea semnelor pe care le produceţi, pot lucra la creşterea vânzărilor şi, cu certitudine, pot facilita obţinerea unui randament maxim de la router. Există totuşi un “dar”: softul nu rezolvă absolut tot. Semnele reuşite se nasc în urma unui design reuşit, software-ul ajutând doar la implementarea acestuia, la aducerea lui de la concept la realitate.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *