LOADING

Type to search

Gravare Tehnic

Mai este sablarea un serviciu de actualitate?

Sign Romania martie 3, 2009
Share

Sablarea reprezintă un proces de depunere a unei pulberi pe bază de nisip pe o suprafaţă rigidă. Cu toate că a fost folosită pe o arie vastă de suprafeţe rigide (lemn, piatră, marmură, sticlă, etc) rezultatele care creează un efect vizual de impact sunt ale aplicaţiilor pe sticlă. În general, procesul tehnologic nu diferă în funcţie de alegerea suportului, fiind alcătuit din 3 etape: acoperirea suprafeţei cu un material de protecţie; realizarea şi decuparea şablonului imaginii care trebuie imprimată, pulverizarea substanţei abrazive pe suprafaţa rigidă. Acest proces reprezintă una dintre cele mai simple forme ale sablării, aceea a suprafeţelor. Operaţiunea poate fi înlocuită cu succes de folosirea unor folii autoadezive a căror structură imită suprafaţa sablată a sticlei. Pentru companiile de producţie publicitară care au un cutter-plotter, această operaţiune nu are nimic diferit față de o simplă inscripţionare cu autocolant a unei suprafeţe rigide. Toţi marii producători de folii adezive au în oferta lor serii de folii care imită sablarea, astfel că procesul clasic de sablare a suprafeţelor a început să fie folosit doar în acele aplicaţii unde este solicitată o mai mare rezistenţă a depunerii abrazive. Folosirea foliei adezive care imită sablarea, în locul procesului clasic de sablare, a fost încurajată şi de nivelul ridicat de protecţie pe care îl presupune acesta din urmă. Operatorul care execută sablarea trebuie să poarte atât ochelari de protecţie cât şi mască de protecţie, deoarece, în timpul pulverizării substanţei abrazive, în aer se elimină particule foarte mici de sticlă, a căror inhalare poate produce răni la nivelul sistemului respirator.

Există, însă, alte două forme de sablare, al căror efect, nu poate fi reprodus prin decorarea cu folie adezivă: sablarea în adâncime şi sablarea în nuanţe. Sablarea în adâncime reprezintă sablarea unei suprafeţe în adâncime sau pe mai multe straturi cu scopul obţinerii unei imagini tridimensionale. Procedeul este ceva mai laborios şi presupune mai multe pulverizări ale substanţei abrazive după ce, în prealabil, folia protectoare a fost tăiată pe un contur interior. Numărul de pulverizări este egal cu numărul de micşorări ale conturului interior al şablonului, iar, în final, efectul obţinut va fi al unei imagini tridimensionale. Sablarea în nuanţe este similară sablării suprafeţei. Diferenţa este dată de densitatea substanţei depuse pe sticlă. În funcţie de variaţiile acesteia apar nuanţe de gri diferite. Acest tip de sablare produce imagini care par imprimate direct pe sticlă. Producătorii care stăpânesc tehnica sablării foarte bine pot folosi toate cele trei operaţiuni, rezultatul fiind obţinerea unor imagini foarte sofisticate, care nu pot fi realizate cu folii adezive.

Tags:

You Might also Like

8 Comments

 1. Horea Man martie 3, 2009

  Raspunsul la intrebarea din titlu este unul singur: DA
  Sunt foarte multe aplicatii in care sablarea nu poate fi inlocuita cu folie adeziva. Este insa un procedeu care necesita experienta indelungata. Distanta dintre un produs exceptional si un rebut este foarte mica.

  Răspunde
 2. Sirghie Marius martie 3, 2009

  Exista inca o forma de sablare pe care nu o mentionati in articol si pe care noi o utilizam cu mult succes de peste patru ani. Este vorba de matuirea chimica ce inlocuieste sablarea. Daca doriti sa vedeti rezultatele acestui mod deosebit de a sabla, intrati in sectiunea Portofoliu a siteului nostru http://www.matuire.ro unde veti gasi multe din lucrarile noastre realizate prin aceasta tehnica. Avantajele majore se datoreaza faptului ca suprafata respectiva nu trebuie demontata, nu se pulverizeaza nimic ci se aplica o crema ce contine un acid care arde sticla pe suprafata pe care este aplicata, iar rezultatul final permite atingerea suprafetei matuite pe care nu raman urme de degete ca in cazul sablarii clasice. Dezavantajul il reprezinta faptul ca nu pot fi lucrate suprafete mari pentru ca aceasta crema trebuie aplicata dintr-o singura miscare. Acesta este motivul pentru care pot fi realizate usor sigle, inscrisuri, motive decorative, s.a.m.d.

  Răspunde
 3. Addpost3r martie 9, 2009

  Domnule Sirghie, sa inteleg ca lucrati cu Etchall?

  Răspunde
 4. Bogdan Comsa martie 10, 2009

  Salut!
  “EtchAll” este o denumire comerciala, iar produsul este folosit si de firma noastra cu rezultate bune.
  In afara de Etchall exista pe piata multe alte marci, unele cu timp de actiune mai redus (5 minute, fata de aproximativ 15, la Etchall).
  Un absolvent de Chimie il poate fabrica singur, probabil – iarna trecuta am avut surpiza ca, la o prezentare, clienta sa ne intrerupa cu politete si ne spuna ca stie modul de actionare (fara zgarieturi, riscuri etc), pentru ca se distra in facultate cu colegii mazgalind pe cate un geam cu home-made “Etchall”.

  Răspunde
 5. Bogdan Comsa martie 10, 2009

  O adaugare: sunte de acord cu aprecierea d-lui Sirghie, legata de limitarile acestui procedeu.
  Am refuzat destul de multi clienti care doreau sablarea usilor de la mobilierul facut pe comanda, tocmai din cauza dimensiunilor relativ mari solicitate (0.40 x 1.5 m, de exemplu).
  Totusi, am reusit sa matuim ferestrele unui local deschis in urma cu aproape 2 ani in Bucuresti, La Contadina.
  A fost vorba de 3 sigle de aprox. 0.70 x 0.30 cm, care au iesit excelent.
  Suma solicitata de noi mi s-a parut destul de mare privita in modul, nu imi aduc aminte cat anume, dar, la un moment dat, un angajat al beneficiarului mi-a soptit ca seful lui primise o contraoferta cu un pret de 3 ori mai mare, pentru sablare clasica.
  Concluzia mea – probabil ca, in astfel de situatii, este viabila si matuirea.

  Răspunde
 6. Addpost3r martie 18, 2009

  Domnule Comsa, cum care ar fi celelalte produse?
  Multumesc.

  Răspunde
 7. Vichi P. septembrie 7, 2009

  Va rog din suflet sa-mi spuneti de unde se poate comercializa etchall si alte produse pentru decoratiuni mici pe sticla,dar si ustensilele necesare.Va rog mult.Multumesc anticipat.

  Răspunde
 8. Bogdan Comsa septembrie 8, 2009

  Addpost3r – produsul de care vorbeam e marca ArtIdeea (nu cred ca se vinde in Romania, mie mi l-a expediat cineva din Germania)

  Răspunde

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *