LOADING

Type to search

Analiza Featured

Lumină din lumină 2.0

Sign Romania august 9, 2019
Share

Fără a intra mai mult în detalii tehnice, să rezumăm că fotoluminescența reprezintă capacitatea unui corp de a emite lumină după ce a fost expus o perioadă de timp la o sursă de lumină. Aparent, fenomenul nu este unul care să surprindă. Cu toții am văzut în întuneric cum arată suprafețele fosforescente. Când acest fenomen este controlat și implementat cu ajutorul tehnologiilor de imprimare digitală în obiecte de folosință cotidiană, atunci rezultatele sunt surprinzătoare, iar cei care reușesc acest lucru merită aduși în prim-plan. Raul Neret este un tânăr artist care a perfecționat o tehnologie de realizare a unui lac ce transformă suprafețele imprimabile în materiale fotoluminescente. Rezultatul cercetărilor sale începute acum mai bine de 11 ani este la fel de captivant precum povestea acestuia.

Raul Neret vs Daniel Badragan
O poveste care începe în Hunedoara anilor ‚90, în care un tânăr pe nume Daniel Badragan, provenit dintr-o familie simplă, la sfârșitul ciclului gimnazial se înscrie, forțat de împrejurări, la o școală profesională cu profil mecanic, în ciuda talentului pe care tânărul adolescent îl avea la desen. „Profesoara de desen a plâns în hohote când a auzit că mă duc la un liceu industrial, dar tatăl meu, care era un simplu muncitor, a vrut să am o meserie și așa am ajuns lăcătuș mecanic“, își amintește acesta. Terminarea liceului reprezintă și finalizarea promisiunii făcute tatălui său, dar meseria pe care o prevedea acesta pentru băiatul său avea să fie cu totul alta. Daniel pleacă în Austria, în căutarea împlinirii menirii sale de artist. „Am stat în Graz șapte ani, timp în care am trăit numai din vânzarea de tablouri și din munca pe șantier. La început a fost mai greu, dar totul s-a schimbat când un prieten austriac mi-a spus: Tu nu știi că noi, austriecii, suntem rasiști? Cum vrei să vinzi aici,
tu, un român? Schimbă-ți numele, mi-a zis. La început nu l-am luat în serios, dar apoi am început să mă gândesc din ce în ce mai mult la o variantă de a găsi un nume francez. Am plecat de la prenumele Raul și, într-o zi când mă plimbam cu soția mea prin centrul orașului, am văzut într-un magazin o carte de artă scrisă de un autor pe care îl chema Gilette Neret, iar soția mea mi-a zis: Uite un nume frumos: Neret. Și de atunci numele meu de artist a fost Raul Neret“, povestește Raul cum și-a schimbat numele în renume. Rețeta a fost una de succes, pentru că, vreme de șapte ani, Raul Neret a trăit în Austria din vânzarea tablourilor. Tablourile realizate de Raul nu sunt picturi obișnuite. Acesta folosește lacuri și rășini luminescente cărora singur le caută formulele în căutarea unui efect de fotoluminescență care să adauge efecte spectaculoase imaginilor pe care le creează. Imprevizibil, ca orice artist, Raul se hotărăște să se întoarcă în țară. Își ia lucrurile care încăpeau într-o mașină și, cel mai important, rezultatul cercetărilor de 11 ani în zona materialelor luminescente. Se stabilește în Brașov și aici este locul unde ia naștere, în urmă cu trei ani, Picma Paint, firma pe care o înființează pentru a pune în practică ideile creative și proiectele inovatoare. „Eu sunt artist. Cred că nu am competențe de antreprenor, dar mă bazez foarte mult pe capacitatea de a asculta clienții și de a răspunde cererilor lor. Cred că succesul este măsura capacității de a fi atent la ce se întâmplă în jurul tău,“ spune Raul Neret.

Fotoluminescența este fenomenul de emisie de lumină din orice formă de materie după absorbția unei radiații luminoase. Este una dintre multele forme de luminescență (emisia de lumină) și este inițiată prin foto-excitare, adică fotoni care interacționează cu electronii la un nivel de energie mai mare într-un atom.

Producția artei și arta producției
Chiar dacă își minimalizează competențele manageriale, Raul a fost conștient că mixul de talente pe care le posedă conține rețeta succesului în afaceri. După mai multe tentative de găsire a unei formule în care tehnologia patentată de Raul să fie înglobată într-un produs cu potențial comercial, succesul a venit în urma înființării Picma Paint. Cei doi asociați au gândit o serie de produse destinate zonei de decorațiuni interioare cu care au reușit să atragă atenția atât arhitecților, cât și celei mai mari rețele de magazine de bricolaj din România. La baza produselor realizate de Picma Paint stă următoarea formulă: o placă rigidă (dibond, un material compozit cu fețe din aluminiu și la mijloc spumă poliuretanică), tratată cu unul din lacurile speciale create de Raul, apoi imprimată cu ajutorul unui echipament de imprimare digitală flat-bed, pentru ca în final suprafața imprimată să fie tratată cu încă un strat protector. Rezultatul: o serie de produse cu grad ridicat de personalizare care pot fi integrate în spații de locuit, hoteluri, spații comerciale sau birouri. Galeria foto prezentată în acest articol spune mai mult decât orice încercare de descriere a efectului pe care îl au printurile realizate de Picma Paint. Podele, contra- trepte, splash-uri de bucătărie, corpuri de iluminat, măști de calorifer sau panouri și uși glisante sunt câteva dintre aplicațiile care pot fi văzute în show- room-ul Picma Paint din zona comercială Băneasa. Produsul cu cel mai mare succes comercial va fi splash-ul de bucătărie: denumirea unei plăci care se montează pe mobila de bucătărie între zona inferioară a acesteia și corpurile suspendate. Succesul comercial este asigurat de faptul că acest produs a fost preluat de către cea mai mare rețea de magazine de bricolaj și materiale de construcții din România. Dacă splash-ul de bucătărie este generatorul de cash-flow al firmei, probabil produsul care smulge cele mai multe wow-uri din partea clienților este unul care a fost instalat în câteva hoteluri: amenajarea băilor și cabinelor de duș. „Rezultatul este unul fascinant. Imaginați-vă imaginea unei lagune în mijlocul unei jungle luxuriante și a unei cascade, iar această imagine începe pe podeaua băii și se continuă pe pereții acesteia și în interiorul cabinei de duș, iar efectul de fotoluminescență creează o senzație aparte“, descrie Raul Neret cel mai spectaculos produs din portofoliul Picma Paint.

Raul Neret Picma Paint

Raul Neret Picma Paint

Parteneri pe măsura viziunii
Indiferent de cât de spectaculoase sunt ideile unui inventator, acestea riscă să rămână în sertar dacă nu sunt aduse
la viață, iar acest lucru se întâmplă atunci când ingeniozitatea celui care creează este sprijinită și susținută de parteneri capabili să vadă potențialul ideii și să îl ghideze pe antreprenor pe drumul complicat și sinuos al ideii către produs. Întâlnirea dintre Picma Paint și Leykom a fost mai mult decât o simplă tranzacție comercială care a presupus instalarea unui echipament de imprimare Efi 16h Pro Led și a unui echipament de tăiere verticală Flexa Cut și ține de viziunea distribuitorului Efi în România de a găsi partenerii capabili să creeze noi aplicații pentru imprimarea digitală de format mare din România. „Parteneriatul cu Leykom este unul esențial pentru ceea ce ne-am propus. Am găsit în soluția tehnică oferită de ei cea mai bună platformă pentru a livra rezultatul optim pentru un produs atât de complex cum este al nostru și, nu în ultimul rând, de a-i asigura un preț competitiv pentru o piață extrem de concurențială cum este cea în care activăm“, spune Raul Neret.

Cu ochii pe viitor
„Suntem la început și suntem în plin proces de comunicare a tuturor produselor și soluțiilor pe care le oferim, dar suntem conectați la tot ce se poate dezvolta pe baza acestor tehnologii. Studiem și testăm aplicarea acelorași soluții la exterior. Imaginați-vă că un panou expus într-o zonă traficată, dar care nu are alimentare electrică, poate fi vizibil pe timpul nopții fără niciun fel de sursă de curent, doar pe baza fotoluminescenței. Nu este încă gata de comercializare, dar testele făcute sunt mai mult decât concludente. În viitor vom putea aplica imagini 3D luminescente pe aproape orice suprafață plană interioară sau exterioară, udă sau uscată. Următorul pas vor fi piscinele, pentru care avem testele pe final. Practic piscina va deveni un mediu cu imagini subacvatice luminescente. Viitorul arată luminos“, încheie Raul Neret.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *