LOADING

Type to search

Gravare Tehnic

Gravarea chimică

Sign Romania aprilie 21, 2009
Share

Gravarea chimică este un procedeu de prelucrare şi inscripţionare a metalelor, prin trasarea în adâncime a unui design, însă nu cu ajutorul unor instrumente metalice, ca şi în cazul gravurii mecanice, ci folosind substanţe acide pentru a dizolva metalul. În plus, fiind un procedeu fotografic, prin gravarea chimică pot fi obţinute detalii mult mai fine.

Primul pas al acestui procedeu este realizarea unui film al graficii dorite pe un imagesetter. Apoi, se alege bucata de metal potrivită, de obicei din oţel inoxidabil sau alamă, se curăţă foarte bine de impurităţi şi se tratează cu o vopsea foto-rezistentă, sensibilă la lumină şi rezistentă la acizi. După ce este ţinută într-un cuptor la o anumită temperatură, bucata de metal astfel tratată este introdusă împreună cu filmul într-o ramă de expunere. Filmul este fixat pe bucata de metal prin vacuum şi expus la lumină ultra violetă. Metalul este apoi scufundat într-o substanţă de developare, care înlătură stratul foto-rezistent nedorit, lăsând o copie exactă a imaginii pe suprafaţa metalului.

Acest stadiu poate fi atins şi prin serigrafiere cu o cerneală densă, însă principiul este acelaşi – acoperirea acelor suprafeţe metalice care nu se doresc a fi gravate. Tratamentul cu vopsea foto-rezistentă oferă însă o calitate mai bună şi o definiţie mai precisă a imaginii, putându-se grava half-tonuri variate, foarte utile în reproducerea fotografică şi realizarea de degradeuri în design. Este, de asemenea, o metodă mult mai rapidă, ceea ce este de cele mai multe ori un factor hotărâtor.

Placa de metal este apoi pulverizată cu acid, la o temperatură atent controlată şi pentru un timp precis, dizolvând zonele de metal expuse. Acest acid nu este o substanţă atât de periculoasă cum sună, ci un mix de substanţe chimice potrivite fiecărui metal – cuprul, spre exemplu, teoretic poate fi gravat chiar şi cu oţet. Înainte de a se îndepărta şi restul substanţelor de mascare a design-ului, partea gravată poate fi colorată, vopseaua fiind aplicată prin pulverizare sau cu aerograful, obţinându-se astfel efecte spectaculoase cu amestecuri de culoare şi umbre.

Semnele din alamă pot fi emailate, iar în combinaţie cu şlefuiri de oglindă şi mătuire satinată, se obţin design-uri uimitoare.

Tot ce mai rămâne de făcut este ca marginile plăcii metalice să fie tăiate şi finisate şi, în funcţie de cerere, să fie găurită conform specificaţiilor. Acesta este, pe scurt, procesul de gravare chimică, o tehnologie destul de complexă, ce presupune o serie de procese chimice atent aplicate, însă care, la bază, nu constă decât în simpla dizolvare a metalului după un model dat.

Tags:

You Might also Like

2 Comments

  1. marina popescu aprilie 15, 2009

    ma intereseaza o firma de la care pot achizitiona acizii si materialele pt developare

    Răspunde
  2. nedelcu mihai bogdan septembrie 1, 2015

    As dori gravat o fotografie pe un medalion

    Răspunde

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *