LOADING

Type to search

Analiza Interviu

Cred că industria noastră nu va avea parte de o revenire în V, similară cu cea a altor domenii

Sign Romania aprilie 23, 2020
Share

interviu cu Andrei Bârlățeanu, general manager Head Print

Ați reușit să evaluați impactul adus de aceste prime săptămâni de criză? Cum arată rezultatele pe luna martie, comparativ cu februarie?
Pentru compania noastra impactul a fost unul sever, în special din cauza expunerii foarte mari către sectoarele cele mai afectate de restricțiile impuse de autorităti. Am încheiat luna martie cu vânzări în scădere cu 35% față de februarie și la jumătate din targetul nostru pentru această perioadă.

Care sunt măsurile pe care le-ați luat pentru minimizarea pierderilor? Când credeți că vor începe acestea să își facă efectul?
Daca inițial am redus sau suspendat toate cheltuielile neesențiale funcționării, ulterior am fost nevoiți să recurgem și la măsura șomajului tehnic pentru aproximativ 75% dintre angajații noștri. De asemenea, suntem în discuții cu creditorii în vederea reeșalonării datoriilor și, din păcate, a trebuit să amânăm și planurile de investiții. Unele măsuri și-au făcut efectul imediat, însă pentru altele este nevoie de un orizont de timp mai îndelungat.

Credeți că măsurile pe care statul român le-a luat sunt suficiente pentru activitatea pe care o prestați?
Cred că trebuie să fim realiști, în sensul că statul român are resurse și mijloace limitate. Chiar dacă în prima fază măsurile luate au fost bune, din punctul nostru de vedere sunt insuficiente, dacă ne raportăm ca procent din PIB. Ele ar trebui suplimentate imediat pentru a se evita pe cât posibil accentuarea declinului economic. Ne-am dori să existe mai multă claritate și o comunicare mai eficientă din partea autorităților.

Credeți că asociațiile de profil ar trebui să întreprindă mai multe acțiuni în vederea obținerii unui set de măsuri de protecție specific industriei în care activați? În opinia dvs, care ar fi aceste măsuri?
Evident că toți cei care pot ajuta cu ceva sau pot lua măsuri în această perioadă în vederea repornirii întregii economii sunt încurajați să o facă. Industria noastră, din păcate, s-ar putea sa nu aibă o revenire în V, similară cu cea a economiei și credem că se impun măsuri de suținere suplimentare, având în vedere schimbările consumatorilor din ultima perioada și digitalizarea accelerată. Totusi, sunt încrezător în adaptabilitatea rapidă a colegilor de breaslă.

Credeți că furnizorii de servicii de imprimare ar trece mai ușor peste recesiunea care se va instaura dacă ar încerca să facă un front comun sau sunteți adeptul strategiei “fiecare pe cont propriu”?
Așa cum am observat și în precedenta criză financiară, la fel cred că se va întâmpla și în perioada următoare: va exista o lupta aprigă între producători, care va avea efecte asupra prețurilor deja mici. Cei care vor reuși să se reinventeze și să se adapteze noii realități vor fi cei care vor beneficia de oportunitățile cu care vine fiecare recesiune.

Este o opțiune pentru compania pe care o conduceți posibilitatea de a reorienta activitatea către piețe unde funcționează companii care au fost mai puțin afectate de criză? Vă rog să explicați.
Acest lucru face parte din strategia noastră de redresare și de adaptare la noile condiții pe care piața le va impune. Totuși, vom încerca să facem acest lucru păstrând valorile și misiunea companiei noastre după care ne-am ghidat în cei 15 ani de la înființare.

Ați căutat să negociați cu furnizorii de materii prime, alte condiții față de cele avute anterior? Dacă da, care au fost condițiile care s-au discutat?
Bineînteles că am purtat discuții cu partenerii noștri în această perioadă și ceea ce vă pot spune este că ne-am lovit de reacții și de politici total diferite din partea acestora; dacă din partea unora dintre ei am găsit înțelegere totală și cooperare, cu alții dialogul a fost total neproductiv. Nu aș vrea să intru în detalii comerciale, având în vedere clauzele de confidențialitate din contractele noastre, însă pare clar că, așa cum unele parteneriate se vor cimenta în acesta perioadă de grele încercări pentru industria noastră, altele, probabil, vor înceta să mai existe.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *