LOADING

Type to search

Gravare

CNC-urile astăzi-ritm susţinut de performanţă

Sign Romania mai 7, 2008
Share

De la performantele echipamente de imprimare digitală până la avansatele LED-uri şi surprinzătoarele panouri Trivision, în prezent, totul indică o accelerată dezvoltare tehnologică care se transpune într-o incontestabilă specializare a firmelor de producţie publicitară. Aşa se face că, ceea ce era, odată, apanajul acelora dispuşi să investească resurse masive de timp, cercetare şi aport financiar, a devenit acum la îndemâna oricărei firme interesate să-şi îmbunătăţească productivitatea, performanţele şi, implicit, profitul, recurgând la automatizările puse la dispoziţie de echipamentele inovatoare ale prezentului.


Routerul, obligatoriu la orice firmă care se respectă
Cel mai elocvent exemplu care susţine rafinarea tehnologică actuală este ilustrat de evoluţia CNC-urilor, domeniu în care producătorii au investit constant în cercetare, astfel că noile echipamente oferă opţiuni de neignorat pentru cei aflaţi în căutarea performanţelor superioare. Caracteristicile inovatoare ale routerelor din noua generaţie dau posibilitatea creşterii considerabile a capacităţii de producţie, dar şi a diminuării costurilor implicate, în timp ce impactul proiectelor derulate creşte simţitor. Care sunt caracteristicile responsabile pentru această revoluţie calitativă? În primul rând, înlocuirea motoarelor care funcţionau după principiul “pas cu pas” cu mult mai performantele servomotoare, fiind eliminate astfel neajunsurile provenite din vibraţii şi alunecare. În al doilea rând, upgrade-urile implementate la interfaţă şi soft permit operatorilor să identifice cu uşurinţă erori care s-ar putea dovedi foarte costisitoare în economia globală a proiectului. În sfărşit, o altă înlesnire adusă de noile CNC-uri se transpune în disponibilitatea echipamentelor pentru automatizarea task-urilor, astfel că personalul angrenat până acum în operare poate fi redirecţionat către alte proiecte, câştigându-se astfel puncte însemnate la capitolul productivitate.

Servomotoarele, garanţia fiabilităţii
Fără îndoială, caracteristica vedetă a tehnologiei actuale a CNC-urilor este susţinută de posibilităţile extinse ale servomotoarelor. În timp ce motoarele din eşalonul anterior funcţionau folosind un flux de lucru fragmentat, servomotoarele pemit o abordare continuă. Avantajul rezultat este dramatic, întrucât aplicaţiile sunt controlate cu acurateţe, mai cu seamă atunci când se derulează proiecte ce necesită modelări 3D. Pe lângă precizie, timpul alocat lucrării se diminuează simţitor, iar fiabilitatea cu care este înzestrat un astfel de echipament nu mai obligă operatorul la o dădăceală continuă.

Soft-uri care vânează greşeli
Interfeţele gândite pentru CNC-uri, laolaltă cu soft-urile inteligente, fac ca echipamentele să fie mult mai plăcut de utilizat decât erau odată. Editoarele GCODE, autorepoziţionarea sau mişcarea continuă sunt doar câteva din opţiunile existente în programe, fiind accesibile printr-un simplu click, dar purtătoare de beneficii incontestabile. Astfel, sistemele de control ale CNC-urilor încorporează noi tehnici care permit reducerea sesizabilă a costurilor. Cea mai recentă inovaţie de acest fel este reprezentată de controlul absolut al echipamentului prin intermediul unui soft care permite o automatizare completă a procesului de design, ceea ce se traduce prin reducerea dramatică a timpului alocat proiectului.

Sistemele CAD/CAM deţin abilitatea de a automatiza orice proces, indiferent de gradul de complexitate, fie că este vorba de mobilă de bucătărie sau litere volumice. În etapa CAM a procesului, întreaga operaţiune poate fi derulată fără a fi nevoie de intervenţia sau aportul operatorului. Opţiunile disponibile în soft sunt la îndemână graţiei interfeţei inteligente, astfel că, chiar şi un începător va putea derula un întreg proiect, indiferent de complexitatea acestuia. Opţiunile computerizate de control pot aduce, de asemenea, economii însemnate la bugetul alocat reviziilor şi reparaţiilor. Unele CNC-uri de fabricaţie recentă sunt dotate cu un soft special care permite o spervizare a condiţiei tehnice a echipamentului, sesizând orice anormalitate apărută în procesul de funcţionare. Având în vedere că cel mai costisitor aspect legat de un CNC se referă la repararea sa şi, cu precădere la remedierea problemelor apărute la panoul de comandă, producătorii au eliminat acest neajuns prin renunţarea totală la acesta, toate operaţiunile fiind dirijate de soft. Astfel, durata de viaţă şi buna funcţionare a echipamentului se prelungesc considerabil, iar economiile sunt de luat în seamă.

Timp câştigat prin funcţii automate
Dacă opţiunile computerizate au darul de a lucra în favoarea deţinătorului în ceea ce priveşte resursele financiare, funcţiile automate lucrează în favoarea companiei de producţie publicitară la capitolul resurselor de timp. Există două opţiuni cheie care susţin această calitate: funcţia de auto-modelare şi cea de schimbare automată. Automodelarea 3D reprezintă cea mai avansată caracteristică care permite abordarea unei game infinite de aplicaţii posibil de abordat prin trei opţiuni cheie ale routerului : sculptarea în profunzime pentru unghiuri dificile specifice formelor pretenţioase şi literelor volumice complexe, tăierea şanfrenată pentru suprafeţele teşite şi modelarea prismatică pentru formele ascendente. Noua tehnologie permite, astfel, operatorilor să deruleze proiectele într-un timp mai scurt, ocupându-se simultan de realizarea elementelor colaterale lucrării.

Semnele cu un grad mai ridicat de complexitate implică abordarea unor muchii şi unghiuri de şlefuire foarte complicat de soluţionat cu ajutorul unui router neadaptat timpului său. Utilizând încă echipamente depăşite, multe companii de producţie publicitară se autosabotează, neputând gestiona eficient resursele de timp disponibile pentru realizarea proiectului şi oferind adesea clienţilor preţuri supraevaluate datorită carenţelor tehnologice de care suferă şi care nu le permit o evaluare contemporană din punctul de vedere al productivităţii. Mai mult, unele companii încarcă preţul ofertat prin includerea unor operaţiuni suplimentare la care sunt nevoiţi să recurgă (laminarea canturilor, spre exemplu), întrucât echipamentul din dotare nu este capabil să furnizeze soluţii complete. La polul opus, operatorul unui router de dată recentă poate soluţiona un proiect solicitant din punctul de vedere al complexităţii prin simpla apăsare a unui buton, semnul născându-se sub ochii săi fără ca el să mai fie nevoit să intervină. Folosirea opţiunii de schimbare automată elimină

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *