LOADING

Type to search

Featured Stiri Studiu de caz

Cetățenii europeni pot cere ștergerea din online a articolele exagerate despre propria persoană

Romulus Cristea octombrie 6, 2019
Share

Google şi-a asigurat, prin instanță, posibilitatea de a aplica „dreptul de a fi uitat” numai pentru utilizatorii din Europa.

Judecătorii europeni au arătat că prevederile ”dreptului de a fi uitat” le permite cetăţenilor din Uniunea Europeană să ceară ca, atunci când e vorba despre propria persoană, orice conţinut pe care îl consideră ”inadecvat, irelevant sau exagerat” să fie eliminat dintre rezultatele căutărilor efectuate în ţările UE.
Curtea a precizat că dispoziţia nu obligă Google să ofere ”dreptul de a fi uitat” şi utilizatorilor din restul lumii.
Cu toate că informaţiile ar continua să existe pe paginile site-urilor, rezultatele ar fi eliminate din motoarele de căutare.
Prevederile au pornit de la un caz din Spania, din 2014, unde Mario Costeja a încercat să înlăture link-uri depăşite care vorbeau despre datoriile sale mult după ce îşi achitase orice obligaţie.
Comisia Naţională de Informatică şi Libertăţi (Commission Nationale de l’Informatique et des Libertes – CNIL), din Franţa, s-a adresat Curţii Europene de Justiţie pentru a clarifica dacă posibilitatea de a elimina legături din căutări ar trebui să se adreseze şi altor versiuni ale platformei Google din lume sau se limitează numai la google.fr.
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a recunoscut faptul că ţările din afara UE ”au o abordare diferită” şi că modul în care se păstrează echilibrul între protecţia datelor personale şi libertatea accesului la informaţie al utilizatorilor de internet ”este foarte posibil să varieze semnificativ în jurul lumii”.
Curtea Europeană a stabilit şi că unele rezultate ar putea să fie păstrate atunci când sunt absolut necesare pentru libertatea de a fi informat.(Romulus Cristea)

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *