LOADING

Type to search

Semne Stiri Tehnic

Calandrat sau Cast?

Sign Romania august 12, 2013
Share

Fie ca sunt utilizate in industria publicitara sau pentru colantari auto, este necesar ca foliile adezive sa aiba structura potrivita pentru caracteristicile suportului. Aceasta conditie este esentiala pentru un rezultat final cu o buna durabilitate in timp.

IMG_2551 [1280x768]

In functie de structura de baza, foliile adezive comercializate de Algernon, pot fi partajate in doua categorii: folii calandrate si folii cast.

Foliile calandrate. Asa cum sugereaza numele, acest tip de folii sunt supuse unui proces de calandrare. La inceput folia este doar o bucata de pasta groasa din PVC,  care este trecuta prin mai multe valturi pentru a fi adusa la grosimea dorita (spre exemplu seria 3651 este subtiata pana se ajunge la 70 de microni). Acest procedeu face ca materialele sa aiba memorie de forma si sa aiba tendinta de micsorare in timp. Tot din acest motiv materialele nu rezista pe suprafete curbe. Atunci cand stau in tensiune, ele incearca sa isi revina la forma initiala avand o elasticitate slaba.

Principalele caracteristici ale foliilor calandrate sunt:

 • Ideale pentru inscriptionari si decorari
 • Recomandate pentru aplicatii de scurta durata
 • Grosime mai mare comparativ cu foliile cast
 • Sunt folii relativ puternice, care au avantajul de a fi usor de indepartat de pe vehiculele decorate.
 • Rezistenta mare la zgarieturi
 • Pret accesibil

Foliile calandrate se impart in 3 categorii: monomerice (soft), amestec de monomer cu polimer (special) si polimer (polymer). Aceasta caracteristica descrie tipul de legatura moleculara dintre plastifiantii folositi in material. Daca legatura este buna atunci materialul are o buna durabilitate in timp, iar fenomenul de micsorare este redus. Cu toate acestea insa, materialele de acest tip nu sunt recomandate pentru suprafete curbe.

Foliile Cast  sunt folii create prin procesul de turnare. Acestea sunt initial un lichid (numit organosol) care este turnat uniform pe o folie subtire de poliester (folie indepartata ulterior). Urmatorul pas este trecerea materialului prin mai multe cuptoare pentru a se volatiliza solventii si a se usca. Ulterior se aplica hartia siliconata cu adezivul.

Fiindca acest tip de PVC este intr-o stare relaxata, atunci cand este turnat la grosimea, dorita nu are memorie de forma astfel neavand tendinta de a se micsora. De asemenea, folia are o elasticitate foarte buna. La temperatura de 120°C materialul poate prelua o noua forma.

Dupa aplicarea foliei, este necesara incalzirea acesteia la 120°C pentru a prelua forma materialul pe care a fost pus. Prin acest procedeu se evita dezlipirea ulterioara sau formarea de bule.

Principalele caracteristici ale foliilor cast sunt:

 • Elasticitate mare
 • Nu apare fenomenul de micsorare in timp
 • Recomandat pentru suprafete curbe
 • Subtiri
 • Pigmentii rezista bine in timp
 • Recomandate pentru aplicatii de lunga durata (rezistenta mare in timp: 5 – 10 ani)
 • Pot fi aplicate cu usurinta „la cald”, pentru decorarea vehiculelor cu denivelari evidente

Datorita acestor calitati, materialele de tip cast sunt recomandate pentru suprafete curbe si chiar pentru colantari integrale de masini.

Date fiind coordonatele de mai sus, intrebarea intiala „Calandrat sau cast?” isi gaseste un singur raspuns: alegerea tipului de folie se face in functie de fiecare aplicatie in parte, de specificul acesteia. Nu se poate afirma ca una dintre folii este superioara celeilalte, deoarece fiecare aduce avantaje demne de luat in considerare.

De retinut faptul ca toate foliile adezive din portofoliul Algernon sunt garantate prin standardul calitativ inalt impus de producator, renumita companie germana Orafol. Consilierii Algernon va stau la dispozitie permanent pentru suport si instruire, astfel incat alegerile dumneavoastra sa fie intotdeauna cele mai eficiente.

Pentru mai multe informatii despre caracteristicile tehnice ale foliilor adezive va rugam consultati site-ul Algernon.

Tags:

You Might also Like

1 Comments

 1. Gigel Frone august 14, 2013

  Domne, buna seara,
  Cast vine de la castitate, ca nu gasesc in dictioner?

  Multumesc
  Gigel

  Răspunde

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *