LOADING

Type to search

Analiza Stiri

Cum se profilează viitorul în managementul inovațiilor și imprimarea 3D

Irina Tomsa ianuarie 12, 2019
Share

Sculpteo a realizat un interviu cu Thierry Rayna, profesor de Managementul inovațiilor la prestigioasa Școală Politehnică a Universității din Paris. Materialul, publicat pe 14 august 2018 pe blogul companiei, ni s-a părut interesant pentru perspectivele noi pe care le oferă cu privire la inovații, dar și prin faptul că prezintă explicația unor tendințe reliefate în raportul anual despre situația imprimării 3D în 2018. V-am pregătit un rezumat cu cele mai interesante informații.

Profesorul Thierry Rayna de la École Polytechnique. Sursa foto: www.researchgate.net/profile/Thierry_Rayna

Profesorul Thierry Rayna de la École Polytechnique. Sursa foto: www.researchgate.net

Thierry Rayna a observat că există în istoria recentă o alternanță a ciclurilor axate pe business și a celor tehnologice: ”Am experimentat un ciclu de afaceri din anii 1980 până la criza financiară din 2008 și de atunci am schimbat paradigma. În prezent, ne întoarcem la un ciclu tehnologic. Tehnologia evoluează foarte rapid, cu numeroase inovații revoluționare (vehicule autonome, imprimare 3D, tehnologii ca IoT, blockchain etc.)”. De aceea, explică profesorul, trebuie să înțelegem ambele domenii și să putem să le interrelaționăm.

În domeniul inovației, cea mai mare provocare este că suntem tentați să ne orientăm spre efecte pe termen scurt și mediu, fără să ținem cont de tendințele de bază, care sunt de fapt nucleul tehnologiei digitale. Dacă înțelegem tendințele generale, nu mai suntem surprinși de apariția uberizării sau a imprimării 3D. De asemenea, pricepem mai bine că tehnologia blockchain are o utilizare specifică și nu va înlocui băncile, de exemplu.

Inovația și factorii de succes

Nu inovația în sine, ci aplicarea inteligentă a inovației este cheia succesului. Profesorul Rayna spune că ”de exemplu, Spotify nu a inventat nimic nou în ceea ce privește modelele de afaceri, dar aplicarea lor a făcut acest mare succes posibil”.

Expertul francez atrage atenția că ne concentrăm prea mult asupra tehnologiilor revoluționare când ar trebui să acordăm mai multă atenție utilizărilor revoluționare, adică aplicațiilor noi și utile ale noilor tehnologii: ”putem imprima 3D orice, dar ce sens ar avea?”.

Relația dintre tehnologia de imprimare 3D și inovații

Profesorul spune că ”legătura dintre imprimarea 3D și inovație a fost întotdeauna destul de naturală. Din punct de vedere istoric, realizarea rapidă de prototipuri este prima utilizare a imprimării 3D. În acest caz, suntem la începutul procesului de inovare. Este un rol cu ​​adevărat esențial. Această utilizare tradițională a imprimării 3D este încă una dintre cele mai frecvente”. Impactul nu este foarte vizibil, dar este foarte important. Accelerarea procesului de realizare a prototipurilor contribuie cu adevărat la îmbunătățirea inovării și permite testarea mai devreme a produselor, pentru a verifica dacă totul funcționează bine.

A doua utilizare-cheie a tehnologiei 3D este realizarea rapidă a unor unelte. Crearea unor instrumente mai eficiente ajută la accelerarea ritmului întregului proces de producție.

De asemenea, imprimarea 3D duce la progrese în ceea ce privește inovația în sine. De exemplu, cazul Michelin, cu formele de turnare imprimate 3D pentru anvelope.

În timp, ne putem imagina o altă distribuție a fabricilor, pentru că am putea produce local multe mărfuri, fără să mai apelăm la parteneri din străinătate. Este deja o utilizare a imprimării 3D destul de comună pentru startupuri.

Producția de bunuri la comandă este printre cele mai importante aplicații ale imprimării 3D din perspectiva inovației. Dezvoltarea unui produs se poate face continuu, dar mai rapid decât până acum, din moment ce putem implementa feedbackul clientului în timp real, fără să mai trebuiască să lichidăm întregul stoc de piese. Putem inova permanent și mai ales putem să construim produse care să îndeplinească mai bine cerințele consumatorilor prin personalizarea detaliilor.

Dinamica inovației devine mai interesantă deoarece domeniul este din ce în ce mai deschis, iar clientul poate fi implicat, nu mai este neapărat necesar să ai un departament de cercetare-dezvoltare pentru a veni cu inovații. Thierry Rayna dă ca exemplu proiectul RepRap, care a avut ca obiect crearea unei imprimante 3D care să se replice singură, un proiect open source care după inventatorul din 2008, Dr. Adrian Bowyer (care a creat mașina capabilă să-și reproducă 50% din piese, toate din plastic), le-a permis altor cercetători să aibă acces la întreaga documentație și să vină cu versiuni îmbunătățite, iar cercetările continuă și în prezent pentru crearea unor imprimante care să reproducă imprimante 3D cu componente electronice și din metal, nu doar din plastic, care ar putea avea inclusiv aplicații în domeniul spațial.

Între dezinteres și neînțelegere

Profesorul Rayna deplânge tendința studenților la inginerie de a considera că tehnologia de imprimare 3D nu mai e la modă ca acum 2-3 ani și acum sunt mai degrabă interesați de mașinile care învață și de tehnologia blockchain. ”Este cam ca scăderea interesului pentru PC-uri de la sfârșitul anilor 1980. Pe de altă parte, imprimarea 3D este în continuare un subiect la modă pentru studenții din școlile de business, dar aceștia nu înțeleg bine cum funcționează tehnologia”.

”Antreprenorii mă contactează periodic să mă roage să le imprim 3D piese care nu sunt cu adevărat relevante. Repet: cea mai mare dificultate este de a avea aptitudini de interrelaționare (a celor două domenii, n.r.) pentru a evita aceste situații. Imprimarea 3D este parte a unui set de instrumente pe care trebuie să le combini, nu este rezolvarea oricărei probleme” – susține profesorul.

Provocările pe care imprimarea 3D trebuie să le depășească

Pentru a fi adoptată pe scară mai largă, imprimarea 3D trebuie în primul rând să fie capabilă să producă mai rapid piese mai rezistente și mai ieftine, dar industria este conștientă de acest lucru și se ocupă de îmbunătățiri.

Thierry Rayna consideră însă că principala provocare este de a integra imprimarea 3D în procese mai ample de producție, alături de alte tehnologii și dă ca exemplu PC-urile, care s-au generalizat după combinarea cu alte tehnologii: scannere, imprimante clasice, internet etc. O integrare similară ar trebui să fie creată și pentru imprimarea 3D, subliniază profesorul, care adaugă că trebuie în continuare să ne dezvoltăm abilitățile de a înțelege complexitatea procesului tehnologic pentru a beneficia de întregul său potențial.

Cum ar trebui să arate viitorul inovației în opinia profesorului Rayna

Rayna crede că viitorul este al proiectelor de cercetare open source și în puterea colectivităților de inovatori care se pot crea spontan în jurul unui proiect. Mai crede că industriile trebuie să înțeleagă cât mai curând noile tendințe și să nu se opună schimbării, ci să o adopte, să și-o asume pentru a nu se transforma în dinozauri așa cum s-a întâmplat cu industria cinematografică și cea a filmului care în opinia specialistului au ratat valul schimbării și au rămas depășite de situație.

Profesorul de managementul inovațiilor insistă că trebuie să ne concentrăm nu doar pe tehnologii inovatoare, ci mai ales în câte feluri utile le putem aplica – iar aici dă ca exemplu dezvoltarea internetului, care inițial a avut în vedere doar distribuirea online a unor cataloage și mesaje și nu a imaginat utilizări ca rețelele de socializare, care astăzi sunt în centrul atenției. Trebuie să ne imaginăm cât mai multe aplicații și să dezvoltăm noi utilizări.

Specialistul francez consideră că viitorul inovației depinde de varietate, de multitudinea de opinii și de comunități care să creeze utilizări revoluționare: ”asta au făcut rețelele de socializare, AirBnB sau Blablacar. De exemplu, o inovație revoluționară nu este faptul că firmele de taxi existente și-au făcut aplicații mobile, ci dezvoltarea unui model de business bazat pe colaborare cum este Blablacar. Companiile trebuie să atragă alături de ele comunități, iar acest lucru ajută la dezvoltarea inovațiilor”.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *